Nasza kuchnia

Świeże, lokalne składniki, prosto od serca, jak w domu.

kuchnia od serca

Serwujemy domową i lokalną kuchnię. Jesteśmy młodzi i trochę kombinujemy, eksperymentujemy i wprowadzamy opcje wege. Zaspokoimy głód zarówno wegetarian, jak i osób lubiących mięsne posiłki.

O poranku otulimy Was pożywnym śniadaniem z wykorzystaniem lokalnych produktów od znanych nam dostawców, a po południu przy wspólnym stole zasiądziemy do 2-daniowej obiadokolacji.

Wokół domu mamy przepiękny, duży ogród w którym rosną borówki, truskawki, maliny, śliwki i jabłka. Oczywiście używamy ich do posiłków – ciast czy naleśników, ale też do przetworów.

Bazujemy na lokalnych produktach od znanych nam dostawców .
Sami z ogromną pasją przygotowujemy domowe przetwory. Uwielbiamy spędzać czas w kuchni i tworzyć nowe przepisy, oparte o lokalne dziedzictwo.

Śniadaniowo szalejemy zazwyczaj wegetariańsko, inspirując się nowymi przepisami. Na stole lądują:
– wege pasztety,
– pasty: z fasoli, bezjajeczne, hummusy,
– chleb z lokalnej piekarni.

lokalne produkty

Miód

Miód mamy od kochanego dziadka Stasia, który przyjeżdża do nas co weekend z nowym wyrobem i zostawia miody do sprzedaży. Ma na prawdę mnóstwo rodzajów (m.in bardzo zdrowy i rzadko spotykany spadziowy).

Jaja

Jaja mamy od sąsiadki Ani, która hoduje kury na swój własny użytek. Niestety nie zawsze jest w stanie uzbierać wystarczającą dla nas ilość, więc posiłkujemy się kupnymi, ale tylko i wyłącznie z ekologicznego chowu.

grzyby

Uwielbiamy grzyby i je również często serwujemy. Szczególnie dobrze wychodzi nam makaron z prawdziwkami lub risotto, a jajecznica z grzybami to idealna opcja śniadaniowa.

Sery

Serami z ogromną przyjemnością zaopatrujemy się w oddalonej od nas o około 15 km miejscowości Kamienna Góra w dobrze zaopatrzonej Hurtowni KaMos.